12 Eylül 2017 Salı

Alexa Nedir? Ne İşe Yarar?


Alexa Nedir?


Amazon firmasına ait olan Alexa 1996 yılında ABD’de kurulmuştur. Dünyadaki tüm internet sitelerini içinde barındıran ve bunları bir sıralamaya sokan bir istatistik sistemi diyebiliriz. 96 senesinde kurulmasından ötürü çok güçlü bir altyapı ve birikime sahip olan Alexa kısa bir süre önceye kadar SEO açısından da çok güçlü bir etkendi. Fakat Google’ın son zamanlarda yaptığı geliştirmeler Alexa, Dmoz gibi sistemlerin SEO’ya olan etkisi kısıtlanmış durumdadır. Artık SEO konusunda eskisi kadar yardımcımız olamasa da hala bir çok konuda bize öncülük edebilecek olan Alexa en basitinden şuan sitemizin nerede olduğu, ne kadar ilerlediğimizi görmek için kullanabiliriz.
Güçlü bir veri tabanına sahip sistem sayesinde Dünya ve Ülkemizdeki sıralamamızı görebilir, bu sayede SEO çalışmalarımıza yardım etmese de bu çalışmaların sonuçları hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayabilir.Bunun yanında sitemize reklam vermek isteyen kişiler için veya bir domain satmak istersek, satın almak isteyen alıcılar Alexa değerlerine çok değer verirler. İçerisinde sadece sıralamamız dışında, hangi yaş gruplarından ziyaretçi aldığımızdan tutun, ziyaretçilerin cinsiyeti, almış olduğu eğitim durumundan internete giriş yaptığı yere kadar( evden mi, işten mi vs...) bize bilgiler sunabiliyor.

Alexa Bu Bilgileri Nereden Alır?

Farklı yerlerden bilgiler toplayarak tahmini bir istatistik oluştursa da aldığı bu bilgilerin büyük çoğunluğunu tarayıcımıza yüklediğimiz eklentiden almaktadır. Bu eklentiyi kullananlar girmiş oldukları bilgilerini toplayıp biriktirmektedir.

Alexa Dünya ve Ülke Sıralamasını Neye Göre Yapar?

Alexa dünya ve ülke sıralamamızı belirlerken temel olarak topladığı istatistikleri kullanacak elbette. Bunları tek tek belirtmek gerekirse:
  • Sitemizin tekil ziyaretçi sayısı,
  • Ziyaretçilerin hemen çıkma oranı, 
  • Ziyaretçilerin sitemizde geçirdiği ortalama süre,
  • Ziyaretçilerimizin hangi sitelerden geldikleri ve bunların kaliteleri,
  • Alexa backlink sayısı ve Olumlu yorumların oranı.
Bunlar tamamı olmasa da sıralamamızı belirleyen temel içerikler bunlardan oluşmakta. 

Alexa özellikle dışarıdan reklam alanlar ve almak isteyenler için önemlidir. Biri sizin sitenizde kendi sitesini tanıtmak için parayla yazı yayınlamak istemesi veya banner reklamı koymak istemesi durumunda öncelikle Alexa değerlerinizi inceleyeceklerdir. Aynı zamanda siz zaten başarılı bir şekilde SEO uyguladıkça ve başarılı oldukça Alexa değeriniz de artacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder